Wandel of fiets je door Vasse en omgeving, dan stap je in de voetsporen van onze voorouders. Hier, in het noorden van Twente, wonen al duizenden jaren mensen. Tweeduizend jaar voor onze jaartelling leefde de ‘Man van Mander’ in deze contreien. Tegenwoordig is ‘Tante Sien’ een van de 980 bewoners van het dorp. Wist je trouwens dat Vasse als bijnaam ‘De Parel van Twente’ heeft? Dat wordt elke jaar met Pinksteren uitbundig gevierd tijdens de Pareldagen, het volksfeest van Vasse. Het dorp mag dan klein zijn, het schittert groots in het oeroude Twentse landschap.

Genoeg te beleven

 1. Hotel Gasterij De Bakker

  In het hartje van het gezellige Twentse dorpje Vasse ligt "Gasterij De Bakker" tegenover de …

 2. Vakantiehuis Vasse

  Vakantiehuis Vasse bestaat uit sfeervol ingericht vakantiehuis met 14 bedden, dus plaats voor …

 3. Eetcafé 't Bolscher

  Het Bolscher in Vasse is een gezellig eetcafé met 3 zalen. Met een nostalgische sfeer en …

 4. Restaurant De Liskoel

  Bourgondisch genieten met een Twentse knipoog. Sinds 1953 een typische karakteristiek Twents …

Terug naar de oertijd
Theekopje

Vasse ligt in de gemeente Tubbergen en daar struikel je bijna over de bewijsstukken uit de oertijd. Wat te denken van twintig grafheuvels op de Vasserheide? In een van de grafvelden werd de ‘Man van Mander’ begraven en vierduizend jaar later gevonden. Een stukje verder, bij het minidorpje Mander, staat zelfs een heus hunebed. Nou ja, een reconstructie dan. Bij Mander vind je ook een overblijfsel uit de recente geschiedenis: de cirkels van Jannink. Niks geheimzinnigs aan, dat past ook niet bij nuchtere Twenten. Het zijn twee ronde akkers, tussen 1930 en 1940 aangelegd door een grootgrondbezitter en nu een landschapskunstproject.

Typisch Twentse verhalen

 1. In perspectief

  De oeroude geschiedenis van Twente

 2. Ondersteboven in een dag

  Cuno en Sjoerd trotseren de ijstijd en zijn ondersteboven van Twente

  geschreven door Bertine
 3. Landschap vol natuur

  Heide op de Sallandse Heuvelrug. Bijzonder indrukwekkend.

  geschreven door Bertine
 4. Ondersteboven in een dag

  Cuno & Sjoerd ondersteboven van grootstedelijk hart in Oost-Nederland: Enschede

  geschreven door Bertine
 5. Laat je leiden door het landgoed dat “Het Lankheet” heet

  geschreven door Marko
 6. Verrassende routes

  Kromme Sturen route – Twentse Tijdrit

  geschreven door Ellen
 7. Landschap vol historie

  Een onduikershut en monumenten herinneren ons aan de oorlog.

 8. Verrassende routes

  Kromme Sturen route – Los op ‘t Ros

  geschreven door Ellen

Een idyllisch landschap

Om het landschap van dit grensgebied met Duitsland te doorgronden, moet je nog verder terug in de tijd: de IJstijd om precies te zijn. Het oprukkende ijs duwde de aarde omhoog en zo ontstonden de stuwwallen waar Twente zo beroemd om is. Er vormden zich ‘bergen’ zoals de Galgenberg en dalen zoals het Springendal waar de Mosbeek doorheen meandert. Het resultaat van de natuurkrachten uit de oertijd mag er zijn. Een idyllisch landschap, met glooiende heuvels, bossen, heidevelden, eeuwenoude bomen en een groene omgeving met beken en bronnen.

Prima uitvalsbasis

Vasse is een prima uitvalsbasis om al dit fraais te ervaren. Om daarna terug te komen in het dorp en te genieten van de typisch Twentse gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer. Bij Restaurant Watermolen Bels bijvoorbeeld. Midden in het ‘Dal van de Mosbeek’. Wedden dat er in de zomermaanden aardbeien op de kaart staan? Die zijn vers geplukt in het naburige Manderveen, waar volgens kenners de lekkerste aardbeien, frambozen en bramen van Twente vandaan komen.

De mooiste routes in Vasse

Fietsen in Vasse

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. In Vasse en omstreken bevinden zich er veel, absoluut de moeite waard om hier door het landschap te fietsen. We snappen dat alle knooppunten fietsen een beetje veel is, maar gelukkig kun je je eigen route geheel zelf samenstellen. Wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap!